myDiatrofi

Σουπιές πως καθαρίζονται

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Απαντήσεις ειδικών
soupies_pos_katharizontai

Οι φρέσκιες σουπιές γενικότερα είναι σπάνιες. Οι κατεψυγμένες σουπιές είναι πιο εύκολο να βρεθούν, αλλά δεν περιέχουν πλέον τον σάκο του μελανιού. Μερικές γενικές συμβουλές για το πως καθαρίζουμε τις φρέσκιες σουπιές.

Αρχικά βάζουμε τις σουπιές σε νερό με αλάτι για περίπου μισή ώρα πριν τις καθαρίσουμε για να διευκολύνουμε το καθάρισμα.

 

Αποχωρίζουμε το κεφάλι από το σώμα της σουπιάς, τραβώντας το με προσοχή.soupies-pos-katharizontai1

Αφαιρούμε τα εντόσθια μαζί με τον μικρό ασκό της μελάνης.soupies-pos-katharizontai2

Σπρώχνουμε με τα δάχτυλα να εμφανιστεί το κόκαλο και το αφαιρούμε, τραβώντας το με προσοχή.soupies-pos-katharizontai4

Πιάνουμε με προσοχή την άκρη της πέτσας και την αφαιρούμε τραβώντας από το επάνω μέρος προς την ουρά. Αφαιρούμε τυχόν υπολείμματα πέτσας από τον κορμό της σουπιάς.soupies-pos-katharizontai5

Αφαιρούμε την πέτσα από το κεφάλι της σουπιάς και καθαρίζουμε με τα δάχτυλα το εσωτερικό του κεφαλιού.soupies-pos-katharizontai6

Πιέζουμε τη βάση του κεφαλιού με τα δάχτυλα, ώστε να εμφανιστεί το στόμα με τα σκληρά δόντια (μικρό σκληρό ράμφος) και το πετάμε. Από τα πλοκάμια και το κεφάλι, αφαιρούμε τα μάτια και το στόμα, ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε στο φαγητό μας. Το στόμα έχει ατρακτοειδές σχήμα.soupies-pos-katharizontai7

Με κοφτερό μαχαίρι αποχωρίζουμε τον ασκό της μελάνης από τα υπόλοιπα εντόσθια και αφαιρούμε από τον ασκό τη σκληρή πέτσα που τον περιβάλλει.soupies-pos-katharizontai8

Οι σουπιές διατηρούνται στην κατάψυξη, αφού καθαριστούν και κλειστούν σε σακούλα τροφίμων. Δείτε επίσης για τη σουπιά θρεπτική αξία και θερμίδες.